1 februari 2019

Installateur in beeld!

Nieuws

Artikel

Installateur in beeld: Koen Kelderman

Het verlanglijstje van Koen Kelderman is niet zo groot. Blije klanten, blije medewerkers en een gezonde boterham en je hoort hem niet klagen. Maar dat is niet altijd zo geweest. “Ik ben blij dat de markt nu op een niveau zit dat we keuzes kunnen maken in wat we wel en niet oppakken.”

Mooiste van het vak

De vrijheid als ondernemer en het contact met klanten. De tijd hebben en nemen om samen tot de beste oplossing te komen met de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Ik vind een regisseursrol heerlijk: alles regelen voor de klant, tot aan de tegelzetter. De uiteindelijke waardering van de opdrachtgever is het grootste compliment. En ergens langs rijden en dan denken: ‘kicken, dat hebben wij gemaakt’.

Mindere kanten

Reistijd. Ik zit in het hele land, dat staat me wel eens tegen. Maar het is een consequentie van het werken voor retail en horeca. Ik ben blij dat de markt nu op een niveau zit, dat we keuzes maken in wat we wel en niet oppakken.” De nieuwbouw voor aannemers probeer ik ook vaker links te laten liggen. Veel tijd en energie kwijt, tegen kostprijs werken en weinig gelegenheid om je adviesfunctie te doen laten gelden.

Gaafste klus

Meerdere. Het Bilderberg Hotel in Oosterbeek was een megaklus waar ik aan mee mocht werken. Complexe verwarmings- en koelinstallaties met cascade-opstelling en regeltechniek per kamer. Onlangs de verbouwing van de winkel Sir James in Doetinchem. Ik was daar samen met SecurBouw regisseur, en die rol vind ik heerlijk. Echte droomklussen heb ik niet: als de klant blij is, ben ik blij.

Personeel

Ik heb zelf meegemaakt hoe het is om niet goed behandeld te worden. Maar ook als werkgever word je door schade en schande wijs. In slechte tijden help je je mensen, in goede tijden leer je ze kennen. Ik ben nu blij met mijn team. Het is vertrouwd en goed. Maar eerlijk: om goede mensen te krijgen en te houden moet je tegenwoordig wel in de buidel tasten.

Investeren in

Kennis. We moeten bijblijven. In december gaan we met twee man op warmtepompcursus. Ook willen we zelf de F-gassen certificering kunnen voeren. Ik geloof dat je als bedrijf bij moet blijven om in de vaart der volkeren mee te kunnen. Op het gebied van gereedschappen en machines hebben wel alles in huis. Zo ben ik: wat ik niet heb, dat koop ik.

Privé

Vriendin. Ik heb een zoon van negen, Mees.

Hobby’s

Ontspannen. Dat doe ik op de motor, of ik zoek de gezelligheid op met vrienden.

Naam: Koen Kelderman
Bedrijf: Kotec Installatietechniek en Onderhoud in Doetinchem
Functie: Eigenaar
Leeftijd: 36
Na de vrijwillige dienstplicht eindigde zijn eerste dienstverband op een onprettige manier. De MBO-elektro opgeleide Kelderman, met cursussen opgeleid tot allround installatiemonteur voor gas, water en airco, liep een dag na zijn ontslag in 2008 bij de Kamer van Koophandel naar binnen. Op dit moment stuurt hij vijf mensen aan; één kantoormedewerker en vier monteurs. Kotec is een allround bedrijf dat vooral mikt op renovaties bij particulieren en kleine utiliteit, zoals winkels en horeca.